Zoek
Sluit dit zoekvak.

Soria Moria Dalen, perfecte plek voor een relaxed middagje sauna

Dol op de sauna? Breng dan vanuit Vrådal eens een bezoekje aan het Noorse stadje Dalen in Zuid-Noorwegen. Aan de rand van dit stadje staat de Soria Moria Sauna, een bijzondere sauna met een waanzinnig uitzicht op de omringende bergen. Tijdens ons laatste bezoek aan Noorwegen, boekte wij hier een heerlijk middagje relaxen in een prachtige omgeving. Vanaf onze cabin is deze sauna een uurtje rijden.

Relaxing meets art

De Soria Moria Sauna is niet alleen een plek om tot rust te komen en te genieten van het prachtige berglandschap om je heen. Het is ook een kunstwerk. Architect David Fjågesund, heeft met deze sauna geprobeerd een plek te creëren die recht doet aan de omgeving. De contouren van de sauna weerspiegelen de prachtige bergen rondom het Bandak meer. De gouden dakpannen die zijn geïntegreerd in de houten bekleding vormen een eerbetoon aan de lokale tradities. Het goud weerspiegelt ook het contrast tussen de bescheiden inwoners van Telemark en de weelderige buitenlandse reizigers die het beroemde Dalen Hotel, dat er vlak bij ligt, bezochten in de late 19e eeuw.

Een bezoekje aan deze sauna is een bijzondere ervaring

Of je nu een hotelgast bent van het Dalen hotel die in badjas richting de sauna loopt, een wandelaar die afdaalt vanuit de bergen, of zoals wij de sauna bezoekt als onderdeel van een dagtripje naar Dalen; deze sauna is een bijzondere ervaring voor iedereen.

Tips voor de Sauna Moria

  • Zorg dat je deze sauna ruim op tijd online boekt want met name in de zomer is deze sauna erg populair. Hij wordt gezien als een van de mooiste van Noorwegen. 
  • Je kunt je auto neerzetten op de parkeerplaats van Markensvegen.
  • Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer 200 meter wandelen naar een kleine houten cabin waar je je kunt omkleden en vooraf kunt douchen. Je kunt de cabine in met de code die je ontvangt na je online boeking. Daarna kun je gekleed in je badjas, zwemkleding en slippers richting de sauna in het meer wandelen.
  • Neem een paar handdoeken mee – één om binnen in de sauna op te zitten en een andere om je daarna mee af te drogen.
  • Neem een tas mee om je natte zwemkleding na je verfrissende duik in het meer op te bergen.
  • Neem een fles water mee zodat je niet uitdroogt.
  • In de winter is de sauna ook open. Ga je als het donker is, neem dan eventueel  een zaklampje mee.
  • De sauna kost je 300 NOK (ongeveer 30 Euro).
  • Liever iets dichterbij naar de sauna? Dan kun je natuurlijk ook gewoon naar de sauna in Vradal